Alle wijnen

Bouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Het huis Bouchard Aîné & Fils, opgericht in 1750 in Beaune, is een van de oudste en meest prestigieuze wijnhuizen van de Bourgogne. Al meer dan twee eeuwen lang vertegenwoordigt het met trots de finesse en rijkdom van de Bourgondische terroirs, zowel in Frankrijk als internationaal. Gevestigd in het hart van de Côte d’Or, combineert het domein traditie met moderne technieken om wijnen te produceren van uitzonderlijke kwaliteit. Deze toewijding werd meermaals bekroond, onder andere in de Guide Hachette des Vins en tijdens het prestigieuze Tastevinage van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin. Van Bourgogne Pinot Noir tot Meursault en de grote crus van de Côte de Nuits en Côte de Beaune: elke wijn weerspiegelt het karakter van zijn herkomst. Het domein zet zich in voor duurzame wijnbouw en het behoud van de unieke Bourgondische terroirs.

Domaine Bonnardot

De Hautes Côtes de Nuits zijn een streek in de echte Bourgogne. Het familiedomein Bonnardot ligt in Villers la Faye, ten westen van de steengroeven van Comblancien, niet ver van Pernand-Vergelesses. In de voetsporen van haar vader Jean nam Danièle, voormalige Parijse directrice het domein in 2008 over. Ze begon met een studie wijnbouw en oenologie en stapte in de loop der jaren over op biologische landbouw, terwijl ze de kwaliteit van de wijn verbeterde. Als wijnbouwers,zegt ze, moet je nederig, nieuwsgierig en inventief zijn. Je moet je aanpassen, doorzetten, ideeën uitwisselen en elkaar helpen, en de natuur is er vaak om ons daaraan te herinneren. Het landgoed van 22 hectare heeft wijngaarden in Ladoix en in de Hautes Côtes met “clos”, kleine muurtjes die de wijngaarden omringen als schatten in een kluis.

Domaine MIA, voormalig la Marche, Mercurey

Domaine de la Marche verandert zijn naam in Domaine Mia. De wijngaard is al lange tijd biologisch gecertificeerd en streeft naar biodynamiek. Het landgoed maakt zijn eigen compost, op basis van wijnstokscheuten en koemest, die wordt gebruikt als meststof voor de aanplant. Het gebruik van kruiden- en bloementhee en honing uit hun bijenkorven zorgt voor de immuniteit van de wijnstokken. De bijenkorven op het domein helpen ook om de biodiversiteit te bevorderen. Het is een deugdzaam ecosysteem. De kwaliteit van de wijn hangt van de goede omgangsvormen tussen het land en de mensen af. Een veeleisende zorg, van details en van elk moment, van de wijngaard tot de kelder, gebracht door Mia, en de hele team; Alain, Romain, Cédric, Joëlle, Jean-Michel, David, Amélie, Théo en Baronne, de trekpaard die het domein ploegt.

Domaine Michel Prunier et Fille

Domaine Michel Prunier et Fille is een familiewijndomein van 12 hectare in het hart van de Côte de Beaune in Auxey-Duressses. Op tien minuten van Beaune is Auxey-Duressses een echt juweeltje, genesteld tussen Meursault, Monthélie, Saint-Romain en Saint-Aubin. Michel Prunier, die het domein in 1968 oprichtte, wordt nu bijgestaan door zijn dochter Estelle, die de traditie voortzet en tegelijkertijd moderne innovaties introduceert. Ze maken er een erezaak van om hun wijnstokken op een milieuvriendelijke manier te bewerken en passen duurzame landbouw toe. Het domein omvat verschillende prestigieuze appellations, waaronder Auxey-Duresses, Pommard en Meursault.

Philippe le Hardi

Het Château de Santenay is hernoemd naar een van de illustere eigenaren, Filips II, hertog van Bourgondië, die op 14-jarige leeftijd de bijnaam de Stoute kreeg vanwege zijn moed. Hij was verantwoordelijk voor het beroemde decreet uit 1395 dat alle andere druivensoorten dan Pinot Noir uit de Bourgogne verbood. Vandaag de dag beslaat het domein meer dan honderd hectare verspreid over de Bourgogne. De eigenaar, Crédit Agricole Grands Crus, heeft de financiële middelen om te investeren in indrukwekkende kelderuitrusting, allemaal gehuisvest in 15e-eeuwse gewelfde kelders. Het jonge, getalenteerde team, dat allemaal in illustere wijnhuizen heeft gewerkt, heeft maar één doel: de kwaliteit verbeteren. Een van hun doelstellingen is om tegen 2024 biologisch te gaan produceren. Met hun toewijding aan kwaliteit, hun kennis van het vak, hun eigendom van uitzonderlijke wijngaarden en zo'n rijk verleden, kunnen we alleen maar een rijkelijk heden verwachten.

Remoissenet Père & Fils

Het huis Remoissenet Père & Fils, gevestigd in het historische centrum van Beaune, is van oudsher een aanhanger van verantwoorde wijnbouw en beperkte opbrengsten. Roland Remoissenet besluit in 2004 om zijn levenswerk over te dragen aan de voormalig directeur van het huis Jadot, Bernard Repolt. Bijzonder gehecht aan het «terroir», evenals zijn œnoloog, Claudie Jobart, dochter van Laurence Jobart, die 30 jaar de œnoloog was bij Drouhin. Het huis Remoissenet beheert 40 ha wijngaarden in de Côte de Beaune, Côte de Nuits en de Côte chalonnaise en bezit 13 ha wijngaarden waaronder gereputeerde percelen in de Beaune Premier Cru. De wijnen geproduceerd door het tandem Bernard - Claudie getuigen van grote precisie, vertegenwoordigen het terroir en worden met uiterste zorg voor kwaliteit gebotteld door het huis. Bernard Repolt houdt ervan om het weer als zijn bijzondere partner te beschouwen ...