Cigalus Blanc, IGP d'Oc, Gérard Bertrand, Biodynamie

Geboren in het hart van de Corbières, is deze uitzonderlijke witte wijn de vrucht van een gedurfde filosofie: die van Gérard Bertrand, die van Cigalus het symbool heeft gemaakt van baanbrekende biodynamische wijnbouw in Frankrijk. Hier vertelt elke fles het verhaal van een ongerept terroir, waar wijnstok en mens samenspannen met de natuur om een levendige, complexe en tijdloze wijn te produceren. Als ambassadeur van de grote witte wijnen uit het zuiden wordt deze wijn geserveerd op de meest prestigieuze airlines en heeft hij internationale prijzen gewonnen.

Prijs vanaf €36,25

Bekijk wijnfiche

Kleur Wit
OorsprongHet domein ligt vlakbij het dorp Bizanet, aan de rand van de Corbières, en geniet van een halfdroog mediterraan klimaat, getemperd door lente-invloeden. De diepe bodems, bestaande uit alluviale sedimenten en licht kalkhoudende zandsteen, houden het water van de winterregens vast en beperken op natuurlijke wijze de opbrengsten, wat de pure expressie van het terroir bevordert. Dit warme, zonnige klimaat zorgt voor een optimale rijping van de druiven, waardoor de wijn zijn concentratie en aromatische complexiteit krijgt.
Druif70% chardonnay, 20% viognier & 10% sauvignon blanc
VinificatieDe wijngaard wordt biologisch-dynamisch bewerkt (Demeter-label) volgens de cycli van de maan en de zon. De handgeplukte druiven worden pneumatisch geperst, gevolgd door statische bezinking. De alcoholische gisting vindt plaats in nieuwe vaten (70%) en roestvrijstalen vaten (30%), met malolactische gisting voor de Chardonnay. De rijping in vaten duurt 7 tot 8 maanden, met regelmatig roeren van de droesem tot de lente-equinox, waardoor de wijn zijn frisheid en aromatische rijkdom behoudt.
DegustatieZijn briljante, heldere, goudgele kleur kondigt een intense, complexe neus aan, die rijp citrusfruit, witte perzik, honing en een subtiel vleugje toast combineert. In de mond is hij verleidelijk met zijn zijdeachtige amplitude, toetsen van vanille, boter en exotisch fruit, allemaal gedragen door een minerale frisheid en fijne lengte.
Houdbaarheid2-3 jaar
Ideale serveertemperatuur10-12 °C
Suggesties gerechtenIdeaal bij gebakken sint-jakobsschelpen, vis in saus of schelpdiergerechten, maar het is ook een elegant aperitief. Zijn evenwicht tussen rondheid en frisheid maakt het een veelzijdige partner voor verfijnde gerechten.
Jaar Awards voor deze wijn
2023 94 pts Inrenational Wine Challenge, 93 pts Decanter

Over het domein:

Cigalus, Gérard Bertrand, Biodynamie

Duurzame ontwikkeling wordt hier tot in het extreme toegepast. De 70 hectaren wijngaard worden volgens de biodynamische werkwijze gecultiveerd. Door dit respect voor de wijngronden komen de nobele druivensoorten optimaal tot hun recht: chardonnay, viognier en sauvignon voor de witte wijn, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, grenache, carignan, caladoc voor de rode. Gekenmerkt door een mediterraanse identiteit, met als resultaat uitzonderlijke wijnen met een uniek karakter. Zoals Gilles De Baudus, expert en fervent aanhanger van de biodynamie zo graag benadrukt, biedt het domein Cigalus verrassend frisse wijnen, haast «vibrerend», steeds ontwikkeld volgens de specifieke regels van deze cultiveringsmethode en dit al sinds 2002.

Accessoires

U kan geen accessoires bestellen zonder wijn.