Domaine de la Pirolette, Saint-Amour

Deze wijn is de levendige uitdrukking van een iconisch domein gelegen vlakbij de romantische kerk van Saint-Amour. Hier komen passie en terroir samen om een buitengewone, fruitige en elegante wijn te creëren. Onder leiding van Virginie en Grégory Barbet geeft deze wijn gestalte aan de herleving van een historisch wijndomein, waarbij traditie en moderniteit worden gecombineerd tot een heerlijk en gedistingeerd resultaat.

Prijs vanaf €17,70

Bekijk wijnfiche

Kleur Rood
OorsprongHet domein ligt hoog in Saint-Amour en heeft een mozaïek van steenachtige bodems (zandsteen, blauwe stenen), klei en verweerd roze graniet, op het zuiden en zuidoosten gelegen. Deze uitzonderlijke terroirs, die op milieuvriendelijke wijze worden bewerkt, geven de wijn zijn mineraliteit en karakteristieke frisheid. Sinds 2013 hebben de nieuwe eigenaren dit domein van 15 hectare nieuw leven ingeblazen door de meest prestigieuze percelen (La Pirolette, Le Carjot, La Poulette) apart te vinifiëren om de diversiteit van de cru ten volle tot uiting te laten komen.
Druifgamay
VinificatieDe druiven, die in hele trossen of ontsteeld in betonnen tanks worden gevinifieerd, ondergaan een traditionele maceratie met behulp van de “chapeau grillé”-techniek: een houten rooster houdt de hoed van de druivenpulp ondergedompeld, waardoor een zachte en homogene extractie mogelijk is. Deze traditionele methode behoudt de puurheid van het fruit en de zijdezachte structuur van de wijn, met respect voor de identiteit van elke veldnaam.
DegustatieDe explosieve neus onthult aroma's van gariguette-aardbeien, kersen en bosbessen, verrijkt met tonen van viooltjes, zoethout en witte peper. In de mond verleidt hij met zijn sappige vruchtigheid, zijn perfecte evenwicht en een frisse, kruidige afdronk, typisch voor de grote gamays van Saint-Amour.
Houdbaarheid2-5 jaar
Ideale serveertemperatuur14-16 °C
Suggesties gerechtenIdeaal bij een Bresse-kip, varkenshaasje of langoustines, maar ook verrassend lekker bij vegetarische gerechten zoals Pad Thai of kastanjepuree. Serveer tussen 15 en 18 °C en laat hem zijn volle complexiteit ontplooien aan een gezellige of gastronomische tafel.
  • varkenskotelette blackwell (met pickels)
  • Haantje met dragon
  • Kip op Thaise wijze
  • Escargots in lookboter
  • Tournedos met Roquefort
  • ...

Over het domein:

Domaine de la Pirolette, Saint-Amour (since 1600)

Het mooie gebouw dat dateert uit 1600, ligt tegenover de romantische kerk van Saint-Amour en ontleent zijn naam aan een witte bloem, met name "pirole". Dit domein wordt momenteel uitgebaat en bewoond door Gregory Barbet en zijn familie. Ze investeren, werken en studeren om de belangrijkste referentie van Saint-Amour te worden. Ze beschikken over een volledig vernieuwde wijnmakerij met opslagruimte, uitgerust met houten vaten en inox tanks. Het domein van 15 ha (een van de grootste van St-Amour) heeft prachtige percelen, gericht naar het zuiden en zuidoosten en zijn gegroepeerd rond het domein zelf op verschillende cru’s zoals "La Pirolette", "Vers l’Église", "Les Poulettes", "Le Bourg" of "La Creuse Périlleuse". De vinificatie wordt op traditionele wijze uitgevoerd d.w.z. een vergisting van 15 tot 20 dagen in kuipen terwijl de “hoed” door middel van een raster zacht wordt ondergedompeld om zo een betere extractie van kleur en tannines te bekomen.

Accessoires

U kan geen accessoires bestellen zonder wijn.