Van het departement van de Yonne tot dit van de Rhône, van Auxerre tot aan de poorten van Lyon, hier bevinden we ons in wat men "groot Bourgogne" noemt. Het omvat de regio’s Chablis, Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune) Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais. Alle witte wijnen worden hier gemaakt van chardonnay (met uitzondering van de aligoté druif, die erg verspreid aangeplant is in Bourgogne en sauvignon blanc in Saint-Bris, dichtbij Chablis). De rode wijnen wordt gemaakt van pinot noir, behalve de passe-tout-grains, waarin min. 1/3 pinot noir en gamay moet verwerkt zijn en de wijnen van de Mâcon en de Beaujolais waarvoor uitsluitend gamay gebruikt wordt.
De subdivisies
Ze zijn onderverdeeld in Auxerrois wijnen (waaronder Chablis), wijnen van de Côtes (Nuits, Beaune, Chalonnaise), Mâconnais en Beaujolais. Als men over de grote Franse wijnen spreekt, wordt nogal eens een parallel getrokken tussen die van Bourgogne en die van Bordeaux. Men moet echter weten dat het "Grote" Bourgogne (Beaujolais inbegrepen) met zo’n 45.000 ha wijngaarden, aanzienlijk kleiner is dan de Bordeaux streek die maar liefst 155.000 ha groot is. Afgezien van de noordelijke wijnregio Chablis, strekken de wijngaarden in het historische hart van de Bourgogne, die van de Côtes, zich uit over een smalle strook van een paar honderd meter breed en over een lengte van een 50-tal km.
101 Appellaties
De wijnstreek Bourgogne is ingewikkeld om te begrijpen. Omwille van een complexe en gevarieerde geologie is de wijnregio erg verbrokkeld en zijn de appellaties er talrijk. In de Côte d'Or (die de Côtes de Nuits en de Côte de Beaune omvat) tellen we 101 AOC’s "appelations d'origine controlées" van de ongeveer 400 AOC’s van heel Frankrijk!
Bourgognewijnen kunnen in vier categorieën ondergebracht worden:
"Deze wijn is ideaal bij de lunch." aldus Louis Bourisset, een accountant die nadien zijn eigen wijnbedrijf oprichtte. Gamay noir, afkomstig van de "Pierres Dorées" regio in het zuiden van Beaujolais, zorgt zowel voor vlezige en kruidige wijnen, als ronde en fruitige met een frisse en smakelijke afdronk.
Een saint-bris die gemaakt wordt van de sauvignon druif, vormt de uitzondering in Bourgogne.
Aligoté is zowel een druivenras als een appellation, met 1400 hectare verspreid over de hele Bourgogne. Een frisse en levendige Aligoté, typisch voor de Bourgogne. Deze historische druif biedt een mooi alternatief voor Chardonnay, met een strakkere en meer citroenachtige expressie.
Zijn naam doet denken aan het terroir dat gevormd werd uit gefossiliseerde schelpen, typerend voor chablis. De chardonnay wijngaarden bevinden zich echter in Saint-Bris-le Vineux.
Duik in de gedurfde wereld van een 100% natuurlijke Régnié, waar de Gamay zich onverbloemd uitdrukt, zonder toegevoegde zwavel, voor een puur, levendig en mineraal resultaat. Deze wijn, afkomstig uit de veldnaam “La Sibérie”, dankt zijn naam en zijn opvallende etiket – versierd met een beer – aan de ijzige en wilde inspiratie van zijn terroir. Een Beaujolais die authenticiteit durft, met een combinatie van frisheid, fruit en een vleugje fantasie, voor een even oprechte als verrassende proeverij van een ‘naakte’ wijn.
Geboren op de hellingen van een oude vulkaan, de Côte du Py, is deze Morgon de zuiverste uitdrukking van Gamay, getransformeerd door een uitzonderlijk granietterroir en een respectvolle wijnbereiding. Collin Bourisset, met twee eeuwen expertise achter zich, heeft een krachtige, elegante cru gecreëerd die zich kan meten met de grote wijnen uit de Bourgogne.
Dit prachtige kasteel dateert uit de XIVe eeuw en wordt omringd door 14 ha wijngaarden gelegen aan de voet van de berg Brouilly, in Cercié. De manager, Gregory Barbet, is eveneens eigenaar van Domaine Pirolette in Saint-Amour. De granietachtige en zanderige bodem leent zich uitstekend voor de gamay druif van de Beaujolais. Aangepaste groeitechnieken, handmatig oogsten en een vinificatie van 15 dagen resulteert in een neus van heerlijk lentefruit.
Deze wijn is de levendige uitdrukking van een iconisch domein gelegen vlakbij de romantische kerk van Saint-Amour. Hier komen passie en terroir samen om een buitengewone, fruitige en elegante wijn te creëren. Onder leiding van Virginie en Grégory Barbet geeft deze wijn gestalte aan de herleving van een historisch wijndomein, waarbij traditie en moderniteit worden gecombineerd tot een heerlijk en gedistingeerd resultaat.
Deze appellation is de fruitigste van de Chablis-wijnen, een wijn van plezier en frisheid.