Morgon Côte du Py, l'Authentique, Vieilles Vignes, Collin Bourisset

Geboren op de hellingen van een oude vulkaan, de Côte du Py, is deze Morgon de zuiverste uitdrukking van Gamay, getransformeerd door een uitzonderlijk granietterroir en een respectvolle wijnbereiding. Collin Bourisset, met twee eeuwen expertise achter zich, heeft een krachtige, elegante cru gecreëerd die zich kan meten met de grote wijnen uit de Bourgogne.

Prijs vanaf €16,95

Bekijk wijnfiche

Kleur Rood
OorsprongDe wijngaarden strekken zich uit over de steile hellingen van de Côte du Py, een oude vulkaan waarvan de granietbodems en optimale blootstelling de wijn zijn structuur en finesse geven. Het semi-continentale klimaat, gekenmerkt door warme zomers en zonnige nazomers, zorgt ervoor dat de druiven perfect rijpen.
Druifgamay
VinificatieMet de hand geoogst, traditionele vinificatie met lange maceratie en rijping in kuipen en vaten om fruit en complexiteit in evenwicht te brengen. Dit proces behoudt de aromatische intensiteit en verfijnt de tannines, wat een wijn garandeert die zowel vlezig als gedistingeerd is.
DegustatieZijn diepe granaatkleur onthult aroma's van brandewijnkersen, pruimen en geroosterde nuances. In de mond is de wijn vol, met zijdezachte tannines en een aanhoudende afdronk van kruiden en mineraliteit.
Houdbaarheid2-5 jaar
Ideale serveertemperatuur16-18 °C
Suggesties gerechtenIdeaal bij royale gerechten zoals coq au vin, lamsstoofpot met amandelen of gebraden eend met kersen. Het past ook uitstekend bij terrines, gerijpte kazen en gerechten in saus.
  • Gehakt (hachis) Parmentier
  • Gerookte ham
  • Haantje met dragon
  • Bloedworst of pens, moes / puree
  • Bourgondische fondue
  • Lamsstoofpot met amandelen
  • Geroosterde kwartels
  • Coq au vin
  • Geroosterde eend met kersen
  • ...

Over het domein:

Collin Bourisset, Beaujolais & Maconnais (sinds 1821)

In 1821, aan de oevers van de Saône, werd het wijnhuis Collin-Bourisset opgericht. Strategisch gelegen tussen de heuvels van de Beaujolais en de vlaktes van de Mâconnais, en vlak bij de spoorlijn Parijs-Lyon-Marseille, groeide het domein uit tot een belangrijk knooppunt voor de wijnhandel. Vanaf het begin onderscheidde Collin-Bourisset zich door zijn toegang tot de beste crus en zijn nauwe samenwerking met lokale wijnbouwers. Doorheen de jaren werd Collin-Bourisset een vaste waarde in de Beaujolais, met een subtiele balans tussen traditie en innovatie. In 1926 werd het wijnhuis de exclusieve verdeler van de prestigieuze Moulin-à-Vent des Hospices, een zeldzame en begeerde wijn die het beste van de regio belichaamt. Het domein bezit ook 5 hectare wijngaard in Moulin-à-Vent, met zorg en passie bewerkt. Gedurende 193 jaar was Collin-Bourisset gevestigd in Crèches-sur-Saône, tot in 2014 een nieuw hoofdstuk begon. Grégory Barbet, erfgenaam van deze rijke traditie, bracht het wijnhuis dichter bij zijn wortels en vestigde zich in het Château de la Terrière in Cercié, aan de voet van de Mont Brouilly – het kloppend hart van de Beaujolais. Deze verhuizing was meer dan een praktische beslissing: het was een bewuste keuze om de terroirs te eren, de vakmanschap te behouden en een duurzame visie op wijnbouw uit te dragen. Vandaag staat Collin-Bourisset voor een wijncultuur die respectvol, authentiek en toegankelijk is, met cuvées die Belgische wijnliefhebbers weten te bekoren door hun diepgang, finesse en karakter.

Accessoires

U kan geen accessoires bestellen zonder wijn.