Moulin-À-Vent des Hospices, Collin Bourisset

In ruil voor de zorg lieten sommige patiënten, een stuk wijngaard na aan het burgerlijk ziekenhuis van Romanèche-Thorins, de werkelijke gemeente van Moulin à Vent. In 1926 bezaten de hospices zo’n 6,8 hectare uitstekende wijngaarden op granietbodems. Sindsdien en het einde van de veilingen heeft Collin-Bourisset deze legendarische goed gevinifieerd en op de markt gebracht in een verpakking die bijna identiek is aan het origineel.

Nu aan €17,47 (20,55 -15,00%)

Bekijk wijnfiche

Kleur Rood
Oorsprong6,8 hectare wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar groeien op roze graniet en alluviale bodems in Romanèche-Thorins en Chénas.
Druifgamay
VinificatieDe oogst wordt anueel geplukt, dan rigoureus geselecteerd, ontsteeld en gekneusd in de wijnkelder, gevolgd door alcoholische gisting in vaten gedurende 20-25 dagen met temperatuurcontrole, dan 18 maanden gerijpt in vaten en tonnen voor het bottelen.
DegustatieNaarmate hij ouder wordt, zou hij "pinoteren" als een Bourgogne, met zijn aromas van gemacereerde zwarte vruchten (kers, braam en bosbes), kreupelhout en zoethout, gevolgd door toetsen van cacaoboon. Een fijne afdronk met fijne, zijdezachte tannines.
Houdbaarheid7-10 jaar
Ideale serveertemperatuur16-18 °C
Suggesties gerechtenHet is goed bij rood vlees en past zelfs goed bij wild en Bourgondische kazen zoals Epoisse.
Jaar Awards voor deze wijn
2020 90 pts Wine Enthusiast, Gold medal Concours International de Lyon

Over het domein:

Collin Bourisset, Beaujolais & Maconnais (sinds 1821)

In 1821, aan de oevers van de Saône, werd het wijnhuis Collin-Bourisset opgericht. Strategisch gelegen tussen de heuvels van de Beaujolais en de vlaktes van de Mâconnais, en vlak bij de spoorlijn Parijs-Lyon-Marseille, groeide het domein uit tot een belangrijk knooppunt voor de wijnhandel. Vanaf het begin onderscheidde Collin-Bourisset zich door zijn toegang tot de beste crus en zijn nauwe samenwerking met lokale wijnbouwers. Doorheen de jaren werd Collin-Bourisset een vaste waarde in de Beaujolais, met een subtiele balans tussen traditie en innovatie. In 1926 werd het wijnhuis de exclusieve verdeler van de prestigieuze Moulin-à-Vent des Hospices, een zeldzame en begeerde wijn die het beste van de regio belichaamt. Het domein bezit ook 5 hectare wijngaard in Moulin-à-Vent, met zorg en passie bewerkt. Gedurende 193 jaar was Collin-Bourisset gevestigd in Crèches-sur-Saône, tot in 2014 een nieuw hoofdstuk begon. Grégory Barbet, erfgenaam van deze rijke traditie, bracht het wijnhuis dichter bij zijn wortels en vestigde zich in het Château de la Terrière in Cercié, aan de voet van de Mont Brouilly – het kloppend hart van de Beaujolais. Deze verhuizing was meer dan een praktische beslissing: het was een bewuste keuze om de terroirs te eren, de vakmanschap te behouden en een duurzame visie op wijnbouw uit te dragen. Vandaag staat Collin-Bourisset voor een wijncultuur die respectvol, authentiek en toegankelijk is, met cuvées die Belgische wijnliefhebbers weten te bekoren door hun diepgang, finesse en karakter.

Accessoires

U kan geen accessoires bestellen zonder wijn.