Alle wijnen

Château Bellegrave, Médoc Cru Bourgeois

Het chateau ligt bijna aan het einde van de Médoc in de gemeente Valeyrac. Het domein heeft de Hoge Milieuwaarde certificering verkregen en de wijn is geklasseerd als Cru Bourgeois, wat een kwalitatieve specificatie inhoudt. Deze specificaties impliceren verplichtingen in de wijngaard, in de kelder en wat betreft de rijping in vaten tot aan de botteling. De vierde generatie van dit familiebedrijf wordt verzekerd door Michel die net zijn diploma oenoloog heeft behaald en momenteel werkzaam is in een adviserend laboratorium in Pauillac.

Château Bouscaut, Pessac-Léognan, Grand Cru Classé

Chateau Lamothe-Bouscaut, vesting daterend uit de XIIe eeuw, ligt in Cadaujac op 200 m van Chateau Bouscaut, is vandaag eigendom van Sophie Lurton. Vroeger stond het domein op de kaart van Belleym onder de naam Lamothe, waaraan in 1881 de naam Bouscaut werd toegevoegd. In de XIXe eeuw bereikt de reputatie van de wijnen van Lamothe een hoogtepunt. Het domein bestaat uit een doorlopend geheel van 12 ha. Daarvan is 9 ha beplant met voornamelijk cabernet sauvignon, een druivensoort die zich uitstekend thuis voelt op de zanderige bodem, vermengd met diepliggende kiezels.

Chateau Canon, Premier Grand Cru Classé Saint-Emilion

In Saint-Émilion, op de kalkrijke hoogten die de appellatie beroemd maakten, belichaamt Château Croix Canon een unieke visie op wijn en erfgoed. Sinds 1996 investeert het huis CHANEL met zorg en ambitie in de restauratie van Château Canon, Premier Grand Cru Classé, en zijn tweede domein, Croix Canon, dat wordt gevinifieerd in een kapel uit de 12e eeuw, omringd door 11 hectare wijngaarden. Het domein is veel meer dan een productielocatie: het is een levende residentie, waar de geest van de 18e eeuw voelbaar is in elke steen, in het knetterende haardvuur in de winter, en in de zomerse lunches onder de groene eiken, rond het pastorietuin-bassin. Deze sfeer voedt een benadering van wijn die draait om “allure” – een manier van zijn, een houding, een stijlvolle en zelfverzekerde uitstraling. Elke jaargang wordt beschouwd als een uitdrukking van het terroir, met zijn nuances, evenwichten en durf. De stijl van het domein wordt gekenmerkt door een streven naar precisie, distinctie en harmonie met de plek. De geschiedenis, de spiritualiteit van de site en het engagement van de familie Wertheimer (CHANEL) geven Château Croix Canon een sterke identiteit, zowel cultureel als eigentijds.

Château Carbonnieux, Pessac-Léognon, Grand Cru Classé

Het kasteel Carbonnieux is een van de oudste in de regio Bordeaux en werd door de Benedictijnen van de Abdij van Sainte-Croix in de 12de eeuw gesticht. In 1956 kwam het kasteel in bezit van Marc Perrin, dat in 1959 een "Cru Classé" werd, zowel in rood als wit. Vandaag de dag zetten Eric en Philibert, de kleinkinderen, het harde werk voort. Het domein Carbonnieux telt momenteel zo’n 170 hectare grond waarvan 92 ha wijngaarden met een gelijke verdeling tussen rode en witte variëteiten.

Château Chasse Spleen, Moulis, Cru Bourgeois Exceptionnel

Chasse-Spleen is een wijngaard van 80 ha gelegen op de hoogste heuvel van Grand Poujeaux. Dit wijngoed werd steeds door vrouwen beheerd. Weduwe Castaing richtte het kasteel op na een nalatenschap. Ruime tijd na het klassement van 1855 suggereerde de bevriende dichter Baudelaire de naam van het kasteel. Heden wordt het eigendom beheerd door Céline Villars, eveneens eigenaar van Camensac. Een onafhankelijk perceel van 30 ha wordt apart gevinifieerd als Château Gressier Grand Poujeaux en 2 ha worden voorbehouden voor de productie van de witte wijn van Chasse-Spleen. De tweede wijn: L’Oratoire de Chasse-Spleen is een lichtere moulis die vlugger op dronk is.

Château Croque Michotte, Saint-Emilion Grand Cru

Een pareltje van 13,5 hectare, vlakbij een aantal gerenommeerde buren, waaronder Cheval Blanc, L'Évangile, Gazin en Grand Corbin Despagne. Begin 2023 verkocht de familie Carle een meerderheidsbelang in het château aan de verzekeringsgroep Generali, die ook Château La Pointe bezit. Dankzij het uitzonderlijke kiezel- en kleiterroir aan de rand van de benaming Pomerol, de biologische wijnbouw en de opbrengsten die beperkt zijn tot 35 hectoliter per hectare, is deze wijn altijd een groot succes geweest, o.m. op de Belgische markt.

Château de l'Orangerie

De familie Icard, eigenaars van Château de l'Orangerie, woont al eeuwenlang in Saint-Félix-de Foncaude, een klein dorpje in de regio Entre-Deux-Mers. Dankzij de ambitie van de familie is het landgoed gegroeid tot 250 ha wijngaard. Le "Chat" van Ph. Geluck bestaat al sinds 1983. Toen Jean-Christophe Icard de Kat ontdekte, nam hij onmiddellijk contact op met de artiest met het voorstel om een cuvée "A la gloire du Chat" te ontwikkelen. Philippe Geluck, die altijd meer over wijn dan over bier heeft getekend, liet zich verleiden door het project. De wijn is bovendien zeer smaakvol. Het avontuur en de vriendschap duurt nu al meer dan 21 jaar.

Château Desmirail, derde grand cru classé, Margaux

Domaine Château Desmirail, 3e Grand Cru Classé Margaux, is een prachtig kartuizerklooster uit de achttiende eeuw en is tevens kenmerkend voor het architectonische erfgoed van die tijd. Het huisvest een van de eerste vaten die gebruik maken van de zwaartekrachttechnologie. Dit vermijdt het wervelen en dus ook het veranderen van de wijn door te pompen, zoals bij het overhevelen en vullen van vaten. De 40 ha wijngaarden, beplant met 60% cabernet sauvignon, 29% merlot en 1% petit verdot, liggen allemaal op grindbodems verspreid over Cantenac, Arsac en Soussans. De eigenaar, Denis Lurton, hecht veel belang aan de verzorging van zijn wijnstokken, die al meer dan 10 jaar op een duurzame manier worden bewerkt. Na de manuele oogst en een grondige sortering, worden de druiven in kleine vaten gefermenteerd voor een betere controle van de percelen. De veroudering gebeurt op eiken vaten gedurende 12 maanden. "L’Origine de Desmirail", hun tweede wijn, krijgt dezelfde zorg als zijn grote broer.

Château Durfort-Vivens, Margaux, 2ème Grand Cru Classé

Château Durfort-Vivens is vernoemd naar Durfort de Duras, een machtige familie uit het zuidwesten. In 1824, voegde de burggraaf de Vivens zijn naam toe aan die van Durfort. De classificatie van 1855 kende aan Château Durfort-Vivens de rang toe van tweede cru classé. In 1937 werd de cru overgenomen door de vennootschap Château Margaux, waarvan de familie Lurton de belangrijkste aandeelhouder was. In 1961 verwierf en restaureerde Lucien Lurton, een groot aanhanger van terroir-wijnen, deze uitzonderlijke wijngaard. En in 1992, erfde zijn zoon Gonzague dit domein en moderniseerde het om de unieke kwaliteiten van dit terroir optimaal te benutten. De wijngaarden van Durfort-Vivens werden aangeplant op een diepe en arme ondergrond van grind, in de gemeenten Margaux, Cantenac en Soussans, op de rivierbedding van de Garonne in het kwartaire tijdperk. Dit terroir van grote kwaliteit, zorgt voor een vroege en optimale rijpheid van de cabernet sauvignon druif, waardoor zijn finesse en zijdezachte tannines volledig tot uiting komen, typerend voor het frisse en elegante karakter van de grote Margaux wijnen. De constante zoektocht naar een natuurlijk evenwicht tussen wijnstok en terroir, wordt vertaald in traditionele wijnbouw praktijken.

Château Fleur Lartigue, Saint-Émilion Grand Cru

Château Fleur Lartigue is al meer dan 40 jaar eigendom van de familie Freyneau en ligt in het hart van de prestigieuze appellatie Saint-Émilion Grand Cru. De wijngaarden grenzen rechtstreeks aan die van het beroemde Château Monbousquet, op goed doorlatende klei-zandgronden die ideaal zijn voor de rijping van Merlot. Dankzij zorgvuldig werk in de wijngaard hebben de recente jaargangen een opmerkelijke kwaliteitsstijging laten zien. De wijnen zijn rond, fruitig en gestructureerd, met een mooie balans en bewaarpotentieel. De nadruk ligt op Merlot, de typische druif van de rechteroever van Bordeaux. Château Fleur Lartigue staat voor een familiale, terroirgerichte aanpak, met aandacht voor finesse en authenticiteit. Een verborgen parel voor liefhebbers van Saint-Émilion Grand Cru die op zoek zijn naar kwaliteit zonder overprijs.

Château Franc-Maillet, Pomerol

Na zijn terugkeer uit de Eerste Wereldoorlog, kocht Jean-Baptiste Arpin als lijfrente een hectare in Pomerol. Dit was meteen het begin van een prachtige familiegeschiedenis die reeds vier generaties lang duurt. Door hard te werken heeft hij het domein kunnen uitbouwen tot 5 hectare. Vandaag de dag is het zijn kleinzoon, Gérard, die aan het roer staat. Hij besliste om zich te concentreren op de kwaliteit van de productie en investeerde in ultramoderne apparatuur: thermo-gereguleerde wijnkelders, pneumatische pers, microbullage..... Sinds 1999 heeft zijn zoon Gaël hem vervoegd en dankzij hun complementariteit kunnen ze zich samen volledig toeleggen op de wijngaard en kelder. Ze sturen voortdurend bij om topkwaliteit na te streven en om van elk oogstjaar een succes te maken. Het is zo dat hun gemeenschappelijke passie gewaarborgd blijft. Het domein ligt op twee kilometer van het dorp Pomerol, in de lieu-dit "Maillet" (op minder dan 400 meter van het gerenommeerde wijnhuis Pétrus).

Château Grand Bouquey, Saint-Émilion

In de appellatie Montagne Saint-Émilion, een gewaardeerde satelliet van Saint-Émilion, ligt het Château Grand Bouquey op een wijngaard van 7,5 hectare met wijnstokken van gemiddeld 45 jaar oud. De bodem bestaat uit warm zand en kiezels, ideaal voor een optimale rijping van de druiven. De aanplant bestaat uit 85 % Merlot en 15 % Cabernet Sauvignon, een klassieke blend van de rechteroever van Bordeaux. Dit levert een wijn op die rond, fruitig en elegant is, met een mooie structuur. De wijn rijpt 12 maanden op eiken vaten, waarvan elk jaar een derde wordt vernieuwd. Dit zorgt voor een subtiele houttoets die het fruit niet overheerst. Het resultaat is een karaktervolle wijn met finesse en balans, typerend voor het terroir van Montagne. Château Grand Bouquey biedt een wijn die zowel toegankelijk jong als bewaarwaardig is – een uitstekende keuze voor liefhebbers van authentieke Bordeauxwijnen.

Château Graves de Pez, Saint-Estèphe

In Saint-Estèphe, het hart van de Médoc, zijn er nog plekken waar ambitie hand in hand gaat met bescheidenheid. Château Graves de Pez, een kleine wijngaard van 3,5 hectare, gelegen in het gehucht “Pez”, vlakbij de prestigieuze Châteaux Montrose en Cos d’Estournel, koestert deze ingetogenheid met trots. In een landschap gedomineerd door grote crus is het zeldzaam geworden om een betaalbare Saint-Estèphe te vinden zonder in te boeten op kwaliteit. Toch slaagt Maxime St-Martin, een jonge en gepassioneerde eigenaar, daarin. Als kleinzoon van de voormalige beheerder van Château Lafon Rochet, wordt hij bijgestaan door Éric Boissenot, de discrete maar invloedrijke oenoloog van onder andere Latour, Lafite, Margaux en Léoville Las Cases. De wijn van Château Graves de Pez charmeert door zijn frisheid, balans en een subtiele houttoets die het fruit volledig tot zijn recht laat komen. Hij is al jong toegankelijk, met een soepele structuur en een diepgang die een mooie rijping belooft. Voor Belgische wijnliefhebbers die op zoek zijn naar karaktervolle wijnen uit een nobel maar nog betaalbaar terroir, is dit domein een echte ontdekking. Een verborgen parel uit de Médoc, om in de gaten te houden.

Château Gruaud Larose, Saint-Julien, 2ème Gd Cru Classé

L’abbé Gruaud, waardig vertegenwoordiger van de "noblesse de robe" die het prerevolutionaire Ancien Régime van Frankrijk symboliseerde, heeft in 1725 de geschiedenis geschreven van dit kasteel. Met dank aan de familie van Joseph Sebastian Larose, zoon en erfgenaam van abbé Gruaud, heeft de wijn niet alleen zijn reputatie verworven, maar eveneens zijn naam: Gruaud Larose. In 1997, nam de familie Merlaut de teugels van deze cru over, momenteel in handen van Jean Merlaut. Château Gruaud Larose, dat steeds zijn oorspronkelijke grootte heeft behouden, maakt deel uit van de weinige historische cru’s van de Médoc en is meer dan ooit zijn rang van tweede cru classé in 1855 waard. Jaar na jaar bevestigt elke vintage weer opnieuw dat Gruaud de bodem, de tannines en het terroir onthult en dat Larose de ultieme expressie is van aroma’s en boeket. De terroir van Gruaud Larose is echt opmerkelijk en uniek, de locatie van de wijngaarden (80 ha) is nagenoeg onveranderd sinds 1725. De bodem is gevormd door grind uit de Gironde, op sommige plaatsen is deze grindlaag meer dan 5 meter dik. Deze arme en zanderige grond laat een opmerkelijk goede drainage toe, een factor die zeer belangrijk is voor Gruaud Larose die reeds vanaf het begin van de 19de eeuw performante technieken introduceerde.

Château Haut Mayne, Vignobles Boyer

In het zuiden van Bordeaux, in het dorpje Cérons, ligt Château Haut-Mayne op een uitzonderlijk terroir. Het is deze unieke bodem, bestaande uit Graves – door de Garonne glad gepolijste keien – die Catherine Boyer overtuigde om het domein over te nemen. Een bewuste keuze: hier wortelt de wijnstok in een grond die finesse en mineraliteit uitstraalt. Château Haut-Mayne is een bescheiden maar ambitieuze wijngaard, waar elke cuvée is ontworpen om de zuiverheid van het fruit, de precisie van het terroir en een natuurlijke elegantie tot uiting te brengen. De “Réserve de Famille”, het vlaggenschip van het domein, is het resultaat van een zorgvuldige assemblage, speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van de gastronomie. Ze weerspiegelt de visie van Catherine Boyer: wijnen maken die de mooiste tafels begeleiden, zonder hun oorsprong te verloochenen. Het domein werkt met respect voor het terroir, met bijzondere aandacht voor perceelselectie en vinificatie op maat. Elke fles vertelt het verhaal van een plek, een vrouw en een engagement voor eerlijke en verfijnde wijnen.

Château Haut-Bages Libéral, Pauillac, 5ème Gd Cru Classé

De familie Libéral beheerde het domein aan het begin van de XVIIIe eeuw. Ze verkochten het grootste deel van de oogst in België en Nederland. Deze kenners verzamelden 30 ha van de beste terroirs van Pauillac. De helft van deze vijfde cru classé in 1855 grenst aan Château Latour en de andere helft ligt achter Château Pichon Baron, gelegen op de hoogten van de veldnaam «Bages», groot plateau in het zuiden van Pauillac. De percelen van het domein bevinden zich op twee bodemsoorten, een bestaande uit diepgelegen kiezel en de andere op kalkhoudende klei- en krijtbodem, liggend op een fundament van kalksteen, een gunstige factor voor de natuurlijke afwatering. De uitzonderlijke terroir in Pauillac, zo gul aangeboden door de natuur, laat toe zulke mooie wijnen te maken. Met de komst van de familie Villars in 1983 hervond Château Haut-Bages Libéral haar glans van weleer. Ze herzag volledig de installaties voor de vinificatie en adopteerde een nieuwe, natuurlijke benadering van de wijnbouw. Sinds 2009 worden op het domein biologische en biodynamische ervaringen opgedaan. Volgens Claire Villars wordt niet minder dan 90% van het werk gedaan in de wijngaard. Het idee is om het voortreffelijke terroir van Château Haut-Bages Libéral tot zijn recht te laten komen in haar wijnen. Aldus, produceert ze genereuze wijnen, zowel krachtig als elegant.

Château La Forêt, Lalande-de-Pomerol

De vinificatie van Château La Forêt staat onder de deskundige leiding van Stéphane Derenoncourt. Zo geniet deze wijn van zijn vakkennis en ervaring opgedaan bij verscheidene Grands Crus Classés van Bordeaux. Dankzij de toepassing van nauwkeurige vinificatiemethodes verkrijgt men hier een fijn evenwicht tussen het hout en het fruit. Een vaste waarde!

Château La Grolet, Côtes de Bordeaux, Bourg, Biodynamisch

Onze familie, die sinds 1895 bordeaux wijnen produceert, beschouwt de geschiedenis, het leven van de wijngaard, en het domein in zijn geheel, als essentiële onderdelen van de wijn. La Grolet, gevestigd op de rechteroever van de Gironde, in het hart van de appellatie Côtes de Bourg, tussen Blaye in het noorden en Fronsac in het zuiden, recht tegenover Margaux op de linkeroever, produceert een uitstekende rode wijn onder de appellatie Côtes de Bourg. Château La Grolet is genesteld in een landschap dat men ook wel «Klein Zwitserland van de Gironde» noemt. Het landhuis wordt omringd door 35 hectare wijngaarden, aangeplant op steile hellingen, soms in terrasvorm naar het zuiden gericht voor een optimale rijping. Om in harmonie te zijn met de omgeving, hebben we ons als doel gesteld om de biodiversiteit te behouden door enkel met natuurlijke producten te werken, om zo de vruchtbaarheid van de bodem te verhogen en om de wijngaard te beschermen. Het resultaat is een zijdezachte wijn, de perfecte uitdrukking van onze terroir mede dankzij de biodynamische werkwijze die sinds 2000 wordt toegepast. Het is een subtiele en elegante wijn met een mooie, evenwichtige structuur, rijk met complexe aroma’s.

Château La Gurgue, Margaux

Het domein bestaat uit 5 ha wijngaarden van de vroegere priorij van de gemeente en uit 5 ha gelegen op een uitstekend plateau of lieu-dit ‘Curton’, omringd door de wijngaarden van Château Margaux. De aanplanting op een enorm tapijt van grind, geeft de wijnen van Margaux hun typerende smaak, zoals de proevers en wijnexperts kunnen ondervinden tijdens de degustatie " l’essai sur le style de Margaux". Dit domein is echt het niveau van een cru classé waardig. Claire Villard, ook eigenares van Château Haut-Bages Libéral, is in de uitdaging geslaagd om wijnen te produceren met zowel finesse, delicatesse als een vrouwelijk, elegant karakter, waarvoor Margaux-wijnen nu eenmaal bekend staan. De wijn bestaat uit 60% cabernet sauvignon, 35% merlot en 5% petit verdot. Een klassieke vinificatie met een lange gisting, wat typerend is voor Médoc-wijnen, gaat een veroudering van 12 md op eik vooraf, waarvan 25% nieuwe eiken vaten.

Château Lagrange, Saint-Julien, 3ième Grand Cru Classé

Een van de mooiste eigendommen in Saint-Julien en sinds 1983 (reeds meer dan 30 jaar) in handen van Japanse eigenaars. De wijngaard is uitgestrekt over twee grindstroken van het type «gunziennes» aangevuld met zand en ijzerhoudende klei. Met een hoogte van 24 meter ligt het centrum van het domein op het hoogste punt van Saint-Julien. De totale oppervlakte van het domein telt 157 hectare waarvan 115 hectare beplant zijn met wijnstokken die voor het grootste gedeelte worden gedraineerd. De druivensoorten bestaan uit 65% cabernet sauvignon voor de structuur, 28% merlot voor de rondheid en 7% petit verdot voor het fruit en de complexiteit.

Château les Aublines, Côtes de Bordeaux, Blaye

Op de hoogten van het voormalige dorp Sainte-Luce, nu deel van Blaye, zet Château Les Aublines een wijntraditie voort die al in de vroege 19e eeuw werd geprezen als een van de beste van de Blayais. Op de plateaus en hellingen met klei-kalkbodems cultiveert de familie Raynaud, al meer dan 50 jaar eigenaar, met toewijding 18 hectare rode druivenstokken. Het terroir is uitzonderlijk: een rijke klei-kalkbodem rustend op een steenachtige en mergelachtige ondergrond, ideaal voor de druivenrassen merlot noir (75 %) en cabernet sauvignon (25 %). Het resultaat is een krachtige, fruitige wijn, die tijdens de rijping een verfijnd aroma en een complex bouquet ontwikkelt – kenmerkend voor de bewaarwijnen uit de Blayais. Château Les Aublines staat voor familiale wijnbouw, diep geworteld in het landschap, met respect voor het verleden en een blik op de toekomst. Elke jaargang weerspiegelt geduld, terroirkennis en een constante inzet voor kwaliteit. Voor Belgische wijnliefhebbers die op zoek zijn naar toegankelijke rode Bordeauxwijnen met karakter en authenticiteit, is dit domein een betrouwbare ontdekking.

Château Lescalle, Macau - Margaux

Al generaties lang waakt de familie Tessandier met passie over Château Lescalle, een emblematisch domein in de Médoc, deels gelegen in de gemeente Macau-en-Médoc, vlak bij de appellatie Margaux. Het domein beslaat 34 hectare en is het resultaat van een familiaal erfgoed en een diepe verbondenheid met wijnbouw. Aan het einde van de 19e eeuw was het château het decor van talrijke mondaine feesten, waar invloedrijke figuren en elegante dames samenkwamen. Die verfijnde sfeer leeft voort in de tijdloze elegantie van de wijnen van het domein. Château Lescalle produceert een klassieke en consistente Bordeauxwijn, met een assemblage die voornamelijk bestaat uit merlot, aangevuld met cabernet franc, cabernet sauvignon en petit verdot. De rijping van 12 maanden op barriques zorgt voor structuur, zijdezachte tannines en een uitstekend bewaarpotentieel. De wijnen van het domein worden gewaardeerd om hun balans, finesse en authenticiteit, en spreken Belgische wijnliefhebbers aan die op zoek zijn naar klassieke Médocwijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Château Maucamps, Haut-Médoc Cru Bourgeois

Sinds 1932 geclassificeerd als Cru Bourgeois Supérieur, is Château Maucamps een referentie in de Haut-Médoc, gelegen in Macau, vlak bij Margaux. De 20 hectare wijngaard in één stuk ligt op Garonne-grindheuvels, ideaal voor een optimale rijping van de druiven. De aanplant is typisch voor de Médoc: 60 % Cabernet Sauvignon, 35 % Merlot en 5 % Petit Verdot, wat zorgt voor structuur, rondheid en complexiteit. De wijn ondergaat een klassieke vinificatie met een lange inweking van 3 tot 4 weken, gevolgd door een rijping van 16 maanden op eiken vaten, waarvan 40 % nieuw hout. Château Maucamps levert elegante, evenwichtige en karaktervolle wijnen die het terroir van de Médoc prachtig weerspiegelen. Het domein werkt met respect voor de bodem, gecontroleerde opbrengsten en traditioneel vakmanschap.

Château Montgrand Milon, Pauillac

Château Montgrand Milon ligt op een uitzonderlijk terroir, met meerdere percelen die tegen de Grands Crus van Pauillac aanliggen: Latour, Mouton, Lynch-Bages en Pichon-Baron... wat een belangrijke rol speelt in de complexiteit van de wijn. Château Montgrand Milon behoort toe aan de familie Peyronie (Château Fonbadet) die zich sinds 1950 met de exploitatie van de wijngaard bezighoudt. Pascale is de huidige manager sinds zij na een DESS in de rechten haar studies heeft voortgezet met een DNO in de oenologie.

Château Petit Bocq , Saint-Estèphe

Deze Cru Bourgeois is een referentie voor liefhebbers van bewaarwijnen en authentieke terroirs. Het begon allemaal in 1993, toen onze landgenoot, dokter Gaëtan Lagneaux, een bescheiden domein van 2 hectare in Saint-Estèphe kocht. Gedreven door een onwankelbare passie en omringd door een team van experts breidde hij het domein geleidelijk uit door de aankoop van uitzonderlijke percelen. Vandaag strekt het domein zich uit over 20 hectare, verdeeld over meer dan 90 percelen. De wijngaarden, voornamelijk beplant met cabernet sauvignon en merlot, worden aangevuld met een vleugje cabernet franc. Deze diversiteit aan druivensoorten, in combinatie met de rijkdom van de bodem, geeft de wijn alle typische kenmerken en complexiteit van een grote Saint-Estèphe. Het kasteel combineert traditionele knowhow met innovatie en zet zich resoluut in voor een milieuvriendelijke aanpak. Dankzij deze inspanningen heeft het domein de prestigieuze rang van Crus Bourgeois Supérieurs bereikt.

Château Rauzan-Ségla Margaux, 2ième grand Cru Classé

In Margaux, in het hart van de Médoc, belichaamt Château Rauzan-Ségla al eeuwenlang finesse en prestige. Als Deuxième Grand Cru Classé sinds 1855, net na Mouton Rothschild, behoort dit domein van 66 hectare tot de parels van de Bordeaux. In 1994 werd het eigendom van de familie Wertheimer, bekend van CHANEL, die sindsdien aanzienlijke investeringen heeft gedaan om het domein te laten schitteren. De wijngaarden liggen verspreid over de mooiste terroirs van Margaux, met bodems van fijne en diepe grindlagen – kenmerkend voor de regio. Deze ondergrond, gecombineerd met een gematigd klimaat, zorgt voor een subtiele en complexe expressie van cabernet sauvignon, merlot en andere edele Médoc-druiven. De koelere percelen leveren Ségla, de tweede wijn van het domein, die dezelfde verfijning en bewaarpotentieel biedt als zijn grote broer. Château Rauzan-Ségla is meer dan een wijndomein: het is een plek van cultuur en verfijning, waar 18e-eeuwse architectuur samengaat met precisie in wijnbouw. Elk jaargang wordt benaderd als een kunstwerk, trouw aan het terroir en open voor innovatie. Het domein zet zich in voor duurzame wijnbouw, met aandacht voor biodiversiteit en milieurespect.

Château Rieussec, Sauternes, 1er Grand Cru Classé

De wijngaarden van Château Rieussec, 1er grand cru classé, strekken zich uit tot het kruispunt van Fargues en van Sauternes, het domein grenst aan Château d’Yquem. Rieussec is één van de grootste domeinen van Sauternes en Barsac, de wijngaarden strekken zich uit over 93 ha kiezelbodem gemengd met zacht veen. De karakteristieke druivensoort van de Sauternes, de sémillon domineert (90%), aangevuld met sauvignon (7%) en muscadelle (3%). De gebruikte technieken zijn traditioneel voor de Sauternes, oogst in verschillende etappes, afhankelijk van de toestand van de rijping van de druiven en de evolutie van de botrytis cinerea (edele rotting). Ze variëren van 6 tot 8 weken, van september tot november. Elke jaargang rijpt in eiken vaten voornamelijk afkomstig van de eigen tonnellerie van domaines Barons de Rothschild (Lafite) die jaarlijks voor de helft worden vervangen. De lengte van het rijpingsproces op vat varieert van 16 tot 26 maanden, afhankelijk van de jaargang. De wijnen van Château Rieussec behoren tot de elegantste liquoreuze wijnen. Steeds met een elegante goudgele kleur, rijke aroma’s met een frisse toets van citrusvruchten en een uniek voluptueus karakter.

Château Sociando-Mallet, Haut Médoc

Château Sociando-Mallet, opgericht in Saint-Seurin-de-Cadourne, ten noorden van Saint-Estèphe, is een emblematisch domein in de Haut-Médoc, gevormd door de visie van Jean Gautreau. Deze laatste was een goede vriend van Gabriel Van Iseghem, de stichter van ons bedrijf. Aanvankelijk was hij makelaar en reisde hij door België, maar in 1969 kocht hij het toen braakliggende landgoed en transformeerde het tot een wijngaard van 85 hectare. Vandaag de dag staat Sociando bekend als een van de grootste niet-geclassificeerde grands crus van Bordeaux. Na zijn overlijden in 2019 nam zijn dochter Sylvie Gautreau het roer over en zet zij zijn nalatenschap met dezelfde nauwgezetheid en passie voort. Het terroir, gelegen op de heuvel van Baleyron, profiteert van grindbodems uit de Garonne op een klei-kalksteen ondergrond, ideaal om de mineraliteit en frisheid van de druivensoorten tot uiting te brengen. De zorgvuldig aangepaste druivensoorten bestaan uit 55% cabernet sauvignon, 40% merlot en 5% cabernet franc, wat een perfect evenwicht tussen structuur, rondheid en complexiteit weerspiegelt. Jean Gautreau heeft zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van het domein met zijn visionaire aanpak: modernisering van de wijnkelders, strenge selectie van de percelen en absoluut respect voor het terroir. Vandaag zet Sylvie Gautreau deze zoektocht naar uitmuntendheid voort door duurzame praktijken (duurzame landbouw, biologische proeven) te integreren en de wijnbereidingsmiddelen te moderniseren voor meer precisie. Ze onderzoekt ook innovaties, zoals experimentele cuvées in amforen, met behoud van de ziel van het domein. De toekomst van Sociando-Mallet ligt in het voortzetten van de familiale knowhow, waarbij traditie en innovatie worden gecombineerd om de reputatie van een uitzonderlijke cru, verankerd in de geschiedenis van de Médoc, in stand te houden.

Château Talbot, Saint-Julien, 4ième Grand Cru Classé

Een indrukwekkend domein van106 ha en een van de beroemdste cru’s van de Médoc. Het eigendom is al meer dan een eeuw in handen van de familie Cordier en dankt zijn naam aan de rijkswachter Talbot, de man van de Engelse oorlog die de slag van Castillon verloor. Het kasteel ligt aan de rand van de riviermonding van de Gironde, omringd door zanderige grindstroken waarop de wijnstokken (66% cabernet sauvignon, 31% merlot en 3% petit verdot van gemiddeld zo’n 45 jaar oud) zijn geplant. Talbot staat voor de alliantie van mens en natuur en de sinds generaties verworven kennis van het uitzonderlijk terroir dat elk jaar geboorte geeft aan een andere wijn, maar steeds harmonieus en complex.

Château Teynac, Saint-Julien

Een kwalitatief hoogstaand wijngoed van 11,50 ha, juist naast Château Lagrange, Camensac en Gruaud-Larose.De samenstelling, bestaande uit 78% cabernet sauvignon, 20% merlot en tenslotte 2 % petit verdot, geeft u een wijn met een mooie diepgang, vol finesse.

Château Tourbadon, Saint-Emilion Grand Cru

Château Tourbadon is een familiaal wijndomein dat al generaties lang wordt doorgegeven. Vandaag leidt François Ouzoulias het domein met passie en visie. Als een van de eerste wijnbouwers in de regio koos hij resoluut voor biologische wijnbouw en groeide hij uit tot een erkend ambassadeur van bio in Bordeaux. De wijngaarden liggen aan de voet van de heuvels in Saint-Hippolyte, vlak naast Saint-Émilion, ten oosten van het beroemde terroir van Figeac. De bodem bestaat uit oude klei- en zandlagen, wat zorgt voor soepelheid, frisheid en een puur fruitkarakter in de wijn. De wijnstokken worden met zorg en respect voor de natuur bewerkt. De vinificatie is minimaal ingrijpend, met de nadruk op terroirexpressie en de typische Merlot van de rechteroever. Château Tourbadon biedt eerlijke, evenwichtige en karaktervolle wijnen voor liefhebbers van biologische Bordeauxwijnen met een verhaal en een ziel.

Château Vieux Moulin, Listrac, Cru Bourgeois

Listrac-Médoc, ooit beschouwd als robuust en streng, heeft zich opnieuw uitgevonden. Vandaag staat deze jongste appellatie van de Médoc bekend om haar uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en haar volle, fruitige en moderne wijnen. Château Vieux Moulin, een bescheiden domein van 10 hectare, belichaamt deze evolutie met finesse. Gelegen op de mooiste grindbodems van Listrac, profiteert het domein van een terroir dat kracht en balans samenbrengt. Achter deze verfijning staat een discrete maar invloedrijke naam: Éric Boissenot, een gerenommeerde oenoloog uit de Médoc, wiens advies in wijngaardbeheer en vinificatie zorgt voor een uitzonderlijke precisie in de wijnen van het domein. Elke jaargang van Château Vieux Moulin is het resultaat van geduld, terroirkennis en vakmanschap. De wijnen zijn geconcentreerd maar elegant, gestructureerd maar soepel, en hebben een uitstekend bewaarpotentieel, terwijl ze ook jong al aangenaam zijn. Voor Belgische wijnliefhebbers die op zoek zijn naar verborgen parels uit de Médoc, is dit domein een ontdekking waard. Het biedt een moderne interpretatie van Listrac, ver weg van het oude imago, en combineert traditie met hedendaagse precisie.

Château Yon-Figeac, Saint-Émilion Grand Cru Classé

In 2005 besloot de industrieel Alain Château een bladzijde om te slaan en een nieuwe uitdaging aan te gaan met een activiteit die dichter bij zijn passies staat. Vervolgens kocht hij het prestigieuze Château Yon-Figeac, Saint-Emilion Grand Cru Classé. Een domein van 24 ha in een stuk beplant met 80% merlot en 20% cabernet franc. De ligging is ideaal, in het beste terroir van Saint-Emilion (dat van Figeac en Cheval Blanc). Een extra bewijs van kwaliteit : de tweede wijn is geclassificeerd als saint-émilion grand cru. Cécile Pitois' werk heet "(++-)" omdat het assembleren van wijnen voor haar een compositie van evenwicht is tussen het optellen en aftrekken van componenten. De kunstenaar geeft hier vorm aan door middel van twee silhouetten : Madame soleil en Monsieur pluie, die de complementariteit van de ingrediënten van de wijnproductie symboliseren.

Clos Bel-Air, Montagne Saint-Emilion.

Clos Bel-Air is een charmant wijndomein van 3 hectare, gelegen op een kalk-kleibodem aan de rand van het dorp Lussac, in de appellatie Lussac Saint-Émilion, een gewaardeerde satelliet van Saint-Émilion. Het domein maakt deel uit van Château Moulin Noir en behoort tot de familie Tessandier, ook eigenaar van Château Lescalle, Château Maucamps en Clos de May. Sinds 2016 is Clos Bel-Air gecertificeerd met het label Haute Valeur Environnementale (HVE – niveau 3) dankzij een duurzame wijnbouw die biodiversiteit bevordert. Hagen langs de percelen trekken nuttige fauna aan, terwijl de bodem op verantwoorde wijze wordt bewerkt met gedeeltelijke begroeiing en groene bodembedekkers zoals rogge, wikke en inkarnatieklee. De aanplant bestaat uit 60 % Merlot en 40 % Cabernet Franc, deels met de hand geoogst. De wijn rijpt 18 maanden in temperatuurgecontroleerde inox cuves, wat zorgt voor een pure expressie van het fruit en het terroir.

Clos de May, Haut-Médoc

In het hart van de appellatie Haut-Médoc, in het dorpje Macau vlakbij Margaux, ligt de Clos de May – een piepkleine wijngaard van slechts 1,6 hectare, geclassificeerd als Cru Bourgeois. Deze unieke wijn wordt uitsluitend gemaakt van Merlot, wat zorgt voor een ronde, fluweelzachte smaak en een rijke structuur. De grindrijke bodem van Macau geeft de wijn een fijne elegantie en een subtiele mineraliteit. Dankzij een rijping van 12 maanden op eiken vaten, waarvan 20% nieuw hout, ontwikkelt de wijn een complex aroma van rijpe zwarte vruchten, zachte kruiden en een vleugje vanille. Clos de May staat voor vakmanschap, passie en respect voor de natuur – een authentiek verhaal uit de Bordeauxstreek, met een zeer beperkte productie die wijnliefhebbers zeker zal bekoren.

Clos Floridène, Graves, Denis Dubourdieu

Clos Floridène is een wijngaard van 42 ha, in de appellatie graves, dicht bij Barsac. Zijn naam komt van de voornamen van de oprichters: Denis en Florence Dubourdieu. De grond wordt onderhouden door ploegen en handmatige arbeid, men gebruikt geen enkel verdelgingsmiddel. Bovendien stapt men steeds meer af van het gebruik van pesticiden. Denis Dubourdieu, in juli 2016 gestorven, was professor oenologie aan de faculteit van Bordeaux. Zijn kinderen zullen het domein overnemen.