L'Authentique Mâcon-Chardonnay, Vieilles Vignes, Collin Bourisset

Deze Mâcon-Chardonnay, erfgenaam van een sinds 1821 gerijpte Bourgondische knowhow, ontleent zijn originaliteit aan de combinatie van oude wijnstokken en een vinificatie die het fruit respecteert. Hij belichaamt de authenticiteit van de Mâconnais, waar elke slok het verhaal vertelt van een beschermd terroir en een passie die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Prijs vanaf €19,70

Bekijk wijnfiche

Kleur Wit
OorsprongDeze chardonnay, die zijn wortels heeft in de Mâconnais, profiteert van mergel- en klei-kiezelbodems uit het Jura-tijdperk, die hem een kenmerkende mineraliteit en een mooie aromatische complexiteit geven. Het gematigde en zonnige klimaat van de Bourgogne maakt zijn elegante en fruitige profiel compleet.
Druifchardonnay
VinificatieDe handmatige en mechanische oogst wordt gevolgd door een zachte persing om mout van hoge kwaliteit te verkrijgen. De gisting bij lage temperatuur in roestvrijstalen tanks behoudt de primaire aroma's, terwijl een gedeeltelijke of volledige malolactische gisting de structuur verfijnt. De rijping op fijne droesem, die 8 maanden duurt, zorgt voor diepte en persistentie voordat de wijn wordt gebotteld.
DegustatieDe goudgroene kleur straalt frisheid uit, terwijl de neus aroma's van vers hout, witte bloemen en rijp fruit verspreidt. In de mond maakt hij indruk met zijn evenwicht, zijn rijkdom en een mooie lengte, gedragen door een levendige zuurgraad en een vleugje rondheid.
Houdbaarheid3-5 jaar
Ideale serveertemperatuur10-12 °C
Suggesties gerechtenIdeaal als aperitief met tapas en olijven, maar ook heerlijk bij kip met roomsaus, een romige risotto of een kaasplankje met Emmentaler. Door zijn veelzijdigheid is deze wijn onmisbaar bij gezellige maaltijden.
  • Gebakken St-Jacobsnoten, met (witte boter) saus
  • Harde kazen, Comté, Gruyère, Beaufort
  • Fondue - raclette
  • Tartiflette
  • Zeetong meunière
  • Koude kreeft "Bellevue"
  • In de oven gebakken tarbot
  • ...

Over het domein:

Collin Bourisset, Beaujolais & Maconnais (sinds 1821)

In 1821, aan de oevers van de Saône, werd het wijnhuis Collin-Bourisset opgericht. Strategisch gelegen tussen de heuvels van de Beaujolais en de vlaktes van de Mâconnais, en vlak bij de spoorlijn Parijs-Lyon-Marseille, groeide het domein uit tot een belangrijk knooppunt voor de wijnhandel. Vanaf het begin onderscheidde Collin-Bourisset zich door zijn toegang tot de beste crus en zijn nauwe samenwerking met lokale wijnbouwers. Doorheen de jaren werd Collin-Bourisset een vaste waarde in de Beaujolais, met een subtiele balans tussen traditie en innovatie. In 1926 werd het wijnhuis de exclusieve verdeler van de prestigieuze Moulin-à-Vent des Hospices, een zeldzame en begeerde wijn die het beste van de regio belichaamt. Het domein bezit ook 5 hectare wijngaard in Moulin-à-Vent, met zorg en passie bewerkt. Gedurende 193 jaar was Collin-Bourisset gevestigd in Crèches-sur-Saône, tot in 2014 een nieuw hoofdstuk begon. Grégory Barbet, erfgenaam van deze rijke traditie, bracht het wijnhuis dichter bij zijn wortels en vestigde zich in het Château de la Terrière in Cercié, aan de voet van de Mont Brouilly – het kloppend hart van de Beaujolais. Deze verhuizing was meer dan een praktische beslissing: het was een bewuste keuze om de terroirs te eren, de vakmanschap te behouden en een duurzame visie op wijnbouw uit te dragen. Vandaag staat Collin-Bourisset voor een wijncultuur die respectvol, authentiek en toegankelijk is, met cuvées die Belgische wijnliefhebbers weten te bekoren door hun diepgang, finesse en karakter.

Accessoires

U kan geen accessoires bestellen zonder wijn.