Viré Clessé, Domaine Auvigue

Deze Viré-Clessé, afkomstig van oude wijnstokken van het Domaine Auvigue, is het resultaat van een uitzonderlijk terroir dat onder andere aan de basis ligt van de oprichting van de laatste Cru in het zuiden van Bourgondië in 1999. De appellatie Viré-Clessé biedt een Chardonnay met een unieke rijkdom en complexiteit, die bloemige frisheid combineert met minerale diepte.

Prijs vanaf €26,70

Bekijk wijnfiche

Kleur Wit
OorsprongHet domein Auvigue ligt in Pouilly Fuissé, aan de voet van de Roche de Solutré, maar de wijngaarden van deze Viré-Clessé liggen in Viré, op 10 km van het domein. De bodem bestaat uit klei en kalksteen en het klimaat is ideaal voor Chardonnay, waardoor de wijn een mooie structuur en een grote aromatische finesse krijgt.
Druifchardonnay
VinificatieDe Bourgondische wijnbereiding in roestvrijstalen tanks, gevolgd door een rijping van 9 maanden op fijne droesem, zorgt ervoor dat de frisheid van het fruit behouden blijft en geeft de wijn een mooie complexiteit.
DegustatieZe onderscheiden zich door aroma's van bloemen (acacia) en fruit met een vleugje muskaat, hazelnoot en amandel, en deze wijn biedt door de leeftijd van de wijnstokken bovendien een volle afdronk.
Houdbaarheid3-5 jaar
Ideale serveertemperatuur12-14 °C
Suggesties gerechtenHet past perfect bij een quenelle van snoek, zeewolf of Bresse-gevogelte, maar verrast ook met ricottaravioli voor een vegetarische toets.
  • Gegrilde zalm met béarnaise saus
  • ...

Over het domein:

Domaine Auvigue - Mâconnais

Het domein Auvigue kijkt uit op de majestueuze Roche de Solutré in het hart van de Mâconnais in het zuiden van Bourgogne. De geschiedenis van dit wijnhuis begon in 1946, gedreven door de charismatische Francis Auvigue. Na hem volgen de generaties elkaar op, steeds met een aanhoudende passie voor het vak en met de juiste expertise die van jaar tot jaar voor de nodige groei zorgt. In de wijngaard zijn de interventies minimaal, terwijl er wel een permanente controle is teneinde alles zo nauwkeurig en natuurlijk mogelijk te laten verlopen. De oogst gebeurt handmatig en de wijn wordt gemaakt deels in Franse eiken vaten. De eerste vinificatie van aparte percelen gebeurde in de jaren '50 door Francis (de grootvader) om in het bijzonder de typicitiet van het terroir van de wijngaarden tot uiting te laten komen. Domein Auvigue was eigenlijk een voorloper van de gefragmenteerde vinificatie. Bijna 60 jaar later, wordt deze werkwijze meer dan ooit toegepast, en kent mooie resultaten. De wijnen van de broers Jean Pierre en Michel Auvigue, zijn steeds puur, delicaat, geconcentreerd, met een mooie mineraliteit en een uiting van florale aroma's zoals bijvoorbeeld de Saint-Veran lieu-dit "Les Chênes".

Accessoires

U kan geen accessoires bestellen zonder wijn.