In de Mâconnais moet men onderscheid maken tussen enerzijds de eenvoudige wijnen van Mâcon en Mâcon-Villages, gemaakt met chardonnay (voor de witte) en met gamay of pinot Noir (voor de rode) en anderzijds wat men zou kunnen noemen de lokale crus die vaak van uitzonderlijke kwaliteit zijn, zoals Saint-Véran, Pouilly-Fuissé en Viré Clessé.
Grenzend aan de Mâconnais, ligt de Beaujolais die kan onderverdeeld worden in drie AOP's: Beaujolais, Beaujolais-Villages en de 10 Crus. De eerste twee AOP's mogen verkocht worden als "Primeurs" op de derde donderdag van november, juist na de oogst. De gamay druif wordt met de hand geplukt en gevinifieerd door maceratie onder koolzuurgas (macération carbonique), waardoor de wijnen een uitzonderlijke fruitige expressie krijgen. De crus zijn meer gestructureerd. Zij zijn fruitig in hun jeugd maar sommigen verouderen uitstekend. Saint-Amour, Brouilly, Morgon en Moulin-à-Vent behoren o.a. tot deze crus.
"Deze wijn is ideaal bij de lunch." aldus Louis Bourisset, een accountant die nadien zijn eigen wijnbedrijf oprichtte. Gamay noir, afkomstig van de "Pierres Dorées" regio in het zuiden van Beaujolais, zorgt zowel voor vlezige en kruidige wijnen, als ronde en fruitige met een frisse en smakelijke afdronk.
Duik in de gedurfde wereld van een 100% natuurlijke Régnié, waar de Gamay zich onverbloemd uitdrukt, zonder toegevoegde zwavel, voor een puur, levendig en mineraal resultaat. Deze wijn, afkomstig uit de veldnaam “La Sibérie”, dankt zijn naam en zijn opvallende etiket – versierd met een beer – aan de ijzige en wilde inspiratie van zijn terroir. Een Beaujolais die authenticiteit durft, met een combinatie van frisheid, fruit en een vleugje fantasie, voor een even oprechte als verrassende proeverij van een ‘naakte’ wijn.
Geboren op de hellingen van een oude vulkaan, de Côte du Py, is deze Morgon de zuiverste uitdrukking van Gamay, getransformeerd door een uitzonderlijk granietterroir en een respectvolle wijnbereiding. Collin Bourisset, met twee eeuwen expertise achter zich, heeft een krachtige, elegante cru gecreëerd die zich kan meten met de grote wijnen uit de Bourgogne.
Dit prachtige kasteel dateert uit de XIVe eeuw en wordt omringd door 14 ha wijngaarden gelegen aan de voet van de berg Brouilly, in Cercié. De manager, Gregory Barbet, is eveneens eigenaar van Domaine Pirolette in Saint-Amour. De granietachtige en zanderige bodem leent zich uitstekend voor de gamay druif van de Beaujolais. Aangepaste groeitechnieken, handmatig oogsten en een vinificatie van 15 dagen resulteert in een neus van heerlijk lentefruit.
Deze wijn is de levendige uitdrukking van een iconisch domein gelegen vlakbij de romantische kerk van Saint-Amour. Hier komen passie en terroir samen om een buitengewone, fruitige en elegante wijn te creëren. Onder leiding van Virginie en Grégory Barbet geeft deze wijn gestalte aan de herleving van een historisch wijndomein, waarbij traditie en moderniteit worden gecombineerd tot een heerlijk en gedistingeerd resultaat.
Deze Mâcon-Chardonnay, erfgenaam van een sinds 1821 gerijpte Bourgondische knowhow, ontleent zijn originaliteit aan de combinatie van oude wijnstokken en een vinificatie die het fruit respecteert. Hij belichaamt de authenticiteit van de Mâconnais, waar elke slok het verhaal vertelt van een beschermd terroir en een passie die van generatie op generatie wordt doorgegeven.
In ruil voor de zorg lieten sommige patiënten, een stuk wijngaard na aan het burgerlijk ziekenhuis van Romanèche-Thorins, de werkelijke gemeente van Moulin à Vent. In 1926 bezaten de hospices zo’n 6,8 hectare uitstekende wijngaarden op granietbodems. Sindsdien en het einde van de veilingen heeft Collin-Bourisset deze legendarische goed gevinifieerd en op de markt gebracht in een verpakking die bijna identiek is aan het origineel.
-15,00 %Deze Viré-Clessé, afkomstig van oude wijnstokken van het Domaine Auvigue, is het resultaat van een uitzonderlijk terroir dat onder andere aan de basis ligt van de oprichting van de laatste Cru in het zuiden van Bourgondië in 1999. De appellatie Viré-Clessé biedt een Chardonnay met een unieke rijkdom en complexiteit, die bloemige frisheid combineert met minerale diepte.
Deze Saint-Véran, afkomstig van de eeuwenoude percelen van Davayé, onderscheidt zich door een zeldzame combinatie van de mineraliteit van de klei-kalkbodems van de Mâconnais en de elegantie van een rijping op eikenhouten vaten. Hier komt de complexiteit van de chardonnay volledig tot zijn recht, gevormd door een uitzonderlijk terroir en ambachtelijk vakmanschap, waardoor deze wijn een authentieke ambassadeur is van Zuid-Bourgondië.