Zoals de samengestelde naam reeds aangeeft, bestaat deze regio uit twee afzonderlijke gebieden: Emilia in het Westen, met steden zoals Modena en Parma en in het oosten, Romagna met o.a. Ravenna en Rimini aan de Adriatische Zee. Emilia Romagna produceert originele wijnen met steeds mooie verfrissende zuren.
De wijnen zijn het meest verrassend van alle wijnen uit Noord-Italië en over het algemeen totaal verschillend van die uit de aangrenzende regio's. Ze zijn vaak toegankelijker en de zuren geven een mooie frisheid. De belangrijkste wijn van Emilia is Lambrusco maar de wijnkenner zal eveneens de lichtere witte wijnen weten te waarderen op basis van malvasia, trebbiano en ortrugo, evenals de levendige rode wijnen gemaakt van barbera en bonarda. In Romagna, ook bekend om zijn productie van groenten en fruit, worden lokale variëteiten verbouwd, zoals albana, sangiovese en trebbiano aangevuld met internationale druivensoorten.
Deze Lambrusco werd geboren in 1915 en is veel meer dan een wijn: het is een eerbetoon aan de durf van Adolfo Donelli, die van zijn passie een wereldreferentie maakte. Tot op de dag van vandaag belichaamt deze cuvée de zeldzame alliantie tussen traditie en moderniteit, met een halfdroge mousserende wijn van tijdloze elegantie, het resultaat van ongeëvenaarde familieknowhow in Emilia-Romagna. Een klassieker die zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van Lambrusco en blijft verleiden met zijn perfecte balans tussen zoetheid en frisheid.