Lombardije, ingesloten tussen Zwitserland, Piemonte en de grotere regio Veneto, geniet van een koel klimaat. Pas in het midden van de 21e eeuw, dankzij de industriële expansie (Milaan), begon Lombardije te investeren in de productie van mousserende wijnen op basis van Pinot blanc, Pinot noir en Chardonnay (zoals in champagne). Het succes was onmiddellijk. In 1995 besloten de wijnbouwers dat hun vlaggenschip-appellatie, de Franciacorta, met internationale bekendheid, baat zou hebben bij het produceren van alleen mousserende wijnen. De productie gebeurt volgens de traditionele methode met een verplichte fermentatie van 18 maanden (6 maanden meer dan in Champagne).
Deze biologische millésimé Franciacorta is een uitzonderlijke cuvée, gemaakt volgens de traditionele Italiaanse methode. Complex, elegant en langdurig, kan hij wedijveren met de beste champagnes.Toen de wijngaard was hersteld, kreeg het perceel de naam Cruperdu.
Castello Bonomi is het enige kasteel in Lombardije dat wijn produceert. De wijngaarden groeien op een uitzonderlijke bodem aan de voet van de Monte Orfano. De wijn is elegant, discreet en complex en onderscheidt zich door zijn zachtere druk en fijne pareling, wat een unieke zintuiglijke ervaring biedt onder de Franciacorta's. Hij combineert natuurlijke frisheid, mineraliteit en aromatische persistentie, voor een wijn die zowel als aperitief als bij de maaltijd boeit en het vakmanschap van het huis bevestigt.