Deze uitgestrekte regio ten zuiden van de Alpen telt ongeveer 70.000 hectare aan zeer verspreide wijngaarden. Piemonte produceert wijnen van de druivensoorten dolcetto, moscato bianco, freisa, nebbiolo, cortese, grignolino en uiteraard barbera, de regerende koning. Men maakt hier voornamelijk rode wijn en in veel mindere mate witte, al zijn de schuimwijnen zeer sterk aanwezig (Moscato d’Asti, Asti Spumante). In Piemonte verbindt men vaak de naam van de druivensoort aan die van de gemeente, zoals bijvoorbeeld in “Barbera d'Alba”, waarbij Alba de gemeente is en barbera de druivensoort.
De barbera is de meest gebruikte druif in de Piemonte. Hij vertegenwoordigt 50% van de productie, gevolgd door dolcetto (15%) en muscat (10%) en pas daarna de fresa (6%) en allerlei minder belangrijke druiven zoals de nebbiolo, cortese en grignolino. Barolo en Barbaresco blijven de twee meest gereputeerde rode wijnen van Piemonte.
Grignolino is een oude druivensoort uit Piemonte. De naam is afgeleid van ‘grignole’, wat in het dialect ‘pit’ betekent, omdat de druiven veel pitten bevatten. Het unieke profiel, tussen fruitige frisheid en lichte tannines, maakt het een veelzijdige wijn, perfect voor liefhebbers van lichte maar karaktervolle rode wijnen.
Deze succesvolle en elegante wijn is gemaakt van de Barbera druif die in de regio Piemonte in de dorpen Vinchio en Vagio (Asti) groeit. Het 'Superiore' label betekent dat de productie per hectare beperkt is en dat de wijn minimaal 18 maanden rijpt voordat hij op de markt komt. Deze wijn rijpte 12 maanden in eiken vaten.
De witte muskaatdruiven vormen de basis van deze feestelijke wijn, afkomstig van de hellingen van Seralunga en Alba in Piemonte. Dankzij een aangepaste vinificatie, krijgen we een wijn met slechts 5% alcohol en met een zachte, sappige en uitstekende afdronk.
Een warme, zanderige en goed gedraineerde bodem op de hellingen van de Lange, het gebruik van karakteristieke druiven zoals barbera, dolcetto en nebbiolo én een aangepaste vinificatie met koude maceratie, geven deze wijn de nodige fraîcheur en fruitigheid.
Deze charmante en dappere wijn uit de heuvels van Roero is gemaakt van een zeldzame Piemontese druivensoort en wordt met vakmanschap geproduceerd, waarbij traditie en innovatie samenkomen. Deze originele en rebelse wijn verleidt met zijn unieke aromatische profiel, tussen bloemen van biancospino en exotisch fruit, en een minerale frisheid die hem tot een uitzonderlijke witte wijn maakt.
Deze wijn, afkomstig uit het hart van Piemonte, profiteert van de uitmuntendheid van een uniek terroir waar de cortese, de koning onder de druivensoorten van de regio, al zijn finesse en mineraliteit tot uiting brengt. Met een geschiedenis die diep geworteld is in het dorp Gavi, combineert hij elegantie en karakter en biedt hij een verfijnde en toegankelijke smaakervaring, perfect voor liefhebbers van witte wijnen met een grote expressie.
Fontanafredda, een van de iconische producenten uit Piemonte, biedt je deze barbera uit een van zijn oudste wijngaarden van het huis. Deze wijn, afkomstig uit de witte bodems van de Langhe, belichaamt de kracht en de rijkdom van een emblematische druivensoort uit Piemonte. Met een intens en harmonieus karakter verleidt hij met zijn aroma's van rijp rood fruit en zijn fluweelzachte structuur, die een rijke en evenwichtige smaakervaring bieden. Een wijn die traditie en moderniteit combineert, perfect voor liefhebbers van expressieve en veelzijdige rode wijnen.
Fontanafredda, een historisch domein in Piemonte, opgericht in 1858 door koning Victor Emmanuel II, presenteert hier een moderne en expressieve cuvée."Grappolo Intero" zet Nebbiolo in zijn puurste vorm in de kijker, met een vinificatie op hele trossen voor meer finesse en elegantie."Grappolo Intero" verwijst naar een eeuwenoude techniek waarbij gekneusde en ontsteelde druiven samen met een deel hele trossen rechtstreeks van de wijngaard in kuipen worden vergist.
Marin is de naam van een zeewind die voor een gezonde oogst zorgt. Hij katalyseert de aroma's van de natuur waardoor hij waait en schenkt die aan de druiven van de Langhe-streek. De twee complementaire variëteiten, nascetta & riesling, vormen een uitstekend evenwicht, geschikt voor een lange houdbaarheid. Een conviviale wijn, evenwichtig, fris, met vleugjes van citrusvruchten en rozemarijn.